“TEKNOSAB, Türkiye’nin Yüksek Teknoloji Üretimi ve İhracatına Güç Katacak

  • TEKNOSAB|Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü;
“TEKNOSAB, Türkiye’nin Yüksek Teknoloji Üretimi ve İhracatına Güç Katacak”
 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’yü Bursa iş dünyası ile buluşturdu. BTSO’nun DOSAB’taki BUTEKOM ve MESYEB yatırımlarını inceleyen Bakan Faruk Özlü, Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) Projesi’nin Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimine ve ihracatına güç katacağını söyledi.
 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, BTSO’nun Bursa iş dünyasına kazandırdığı Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin (MESYEB) yeni binası ve Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ile İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’nin de yer aldığı BUTEKOM yerleşkesini inceledi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bakan Faruk Özlü’ye Türkiye’nin en fazla sınav ve belgelendirme yetkisine sahip kurumu konumundaki MESYEB ve katma değerli üretime liderlik edecek BUTEKOM’un laboratuarları ve teknik birimleri hakkında brifing verdi. Ardından Bakan Faruk Özlü, Bursa iş dünyası temsilcileri ve şirketlerin Ar-Ge merkezi yöneticileriyle buluştu.
 
TEKNOSAB, YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİNE GÜÇ KATIYOR
Bakan Faruk Özlü, Bursa iş dünyası ile ülke ve kent ekonomisindeki gelişmeler ve beklentiler konusunda fikir alışverişinde bulundu. Bursa’nın Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu belirten Bakan Faruk Özlü, “Bursa, Türkiye ekonomisine yön veren bir şehir. İlk organize sanayi bölgesinin hayata geçtiği Bursa’da kurulacak olan TEKNOSAB projesi, yüksek teknoloji üretiminde Bursa ve ülke ekonomimize büyük değer katacak. Bursa’ya büyük önem veriyorum. Bursa iş dünyası ile birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Türkiye ekonomisine katkılar sunan iş dünyamızın değerli temsilcilerini kutluyor, BTSO’yu örnek projelerinden ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
“ORTAK AKLIN GÜCÜYLE BURSA’NIN GELECEĞİNİ KURGULUYORUZ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ulusal kalkınma hedeflerine dünden daha güçlü olarak ilerlemeye devam ettiğini, yeni yatırımların özel sektörün Türkiye’ye olan inancının en somut göstergesi olduğunu söyledi. Bursa ve Türkiye’yi büyütmek için çalışmaları kararlılıkla sürdüklerini ifade eden Başkan Burkay, BTSO’nun makro projelerinin temelinde ortak aklın gücünün yattığını söyledi. “Ortak aklın gücüyle Bursa’nın geleceğini hep birlikte kurguluyoruz” diyen Başkan Burkay, “Türkiye’nin önündeki eşiği atlamasındaki en önemli nokta sanayideki dönüşümle beraber katma değerli üretime geçiştir. İş dünyamızın taleplerini de dikkate alan Ar-Ge ve Üretim Reform Paketleri bu anlamda ekonomimize büyük bir dinamizm katıyor” dedi.
 
“BTSO’NUN TALEPLERİ REFORM PAKETİNDE YER ALDI”
Başkan Burkay, yerli üretimin desteklenmesi, ileri teknolojinin kullanımı ile katma değeri yüksek üretim kabiliyetinin artırılması gibi birçok maddeyi içeren Ar-Ge ve Üretim Reform Paketlerinin Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Ağustos ayında BTSO ev sahipliğinde Bakan Faruk Özlü’nün OSB yöneticileriyle yapılan toplantıda Bursa iş dünyasının Üretim Reform Paketinde yer almasında talep ettikleri maddeler arasında SAGYAŞ’ın kurulması, emlak vergisi indirimi, ıslah OSB altyapı ihtiyaçlarına bakanlık kredisi açılması gibi konuların yasa tasarısında yer almasından dolayı teşekkür etti. Başkan Burkay, “İş dünyası olarak bizlere büyük heyecan veren Ar-Ge Reform Paketi kapsamında da görüş ve isteklerimizi sunmuştuk. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yapılan yenilik ve tasarım harcamalarının kurumlar vergisi ve gelir vergisi  indirimine tabi olması, teknoloji geliştirme bölgelerindeki şirketlere ek vergi muafiyetleri getirilmesi, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek olan tam zamanlı personel sayısının 30’dan 15’e düşürülmesi gibi düzenlemeler şirketlerimizin araştırma ve inovasyon faaliyetlerine güç katmıştır. İş dünyamızın taleplerine çözüm bulan adımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.
 
“TEKNOSAB İLE İHRACAT HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ”
Yenilikçilik ekosisteminin önünü açan düzenlemeler ile birlikte 2 yılda 23’ten 50’ye ulaşan Bursa’daki Ar-Ge merkezlerinin sayısını 2018’de 100’e ulaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Burkay, “Türkiye’nin 2023 hedefi olan kg başı 4 dolarlık ihracatı şimdiden yakalayan Bursa’mız, bu çalışmalarla 8 dolarlık kg birim fiyatına rahatlıkla ulaşacaktır. 4. sanayi devrimine geçişin sembolü olan TEKNOSAB projemiz ile birlikte, kent olarak 75 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacaktır. Hükümetimizin ve sizlerin liderliğinde özel sektörün büyük gayretleriyle Bursa’mız ve Türkiye’miz 2023 ve 2071 hedeflerine rahatlıkla ulaşacağından eminiz” diye konuştu.